Vakre Hjem & Interiør

NORGES VAKRESTE OG MEST INSPIRERENDE INTERIØRMAGASIN

torsdag

20

mai 2021

0

COMMENTS

Idyll ved Verdens Ende

Posted in Inspirasjon

IMG_1997[2]

Marianne og Erik spontankjøpte herregården i vannkanten på Tjøme på impuls.
Det er sånt som kan skje når man forelsker seg.

Tekst: Mai Eckhoff Morseth Styling: Tone Kroken Foto: Yvonne Wilhelmsen

1

Enhver som har tilbrakt en sommerdag på Tjøme, forstår at varme følelser kan oppstå. Det blir ikke stort mer idyllisk. Moutmarka, rett nord for Verdens Ende, har strandlinje mot Tønsbergfjorden i vest. Med sine blankpolerte holmer og svaberg, hvite strender og storslagne utsikt mot Skagerak går området for å være blant Oslofjordens vakreste.
Marianne og Eriks hele 3,7 mål store tomt grenser til naturområdet og gir badekåpeavstand til sjøen. Om de da ikke velger å ta morgenbadet i bassenget. I tillegg til sveitserhuset består nemlig eiendommen av et bryggerhus, låve og svømmebasseng med tilhørende poolhouse. På tomta, med nydelig utsikt over Moutmarka og havet, har Mariannes dyktige anleggsgartner-pappa boltret seg i villniset og skapt en nydelig hage.
Opprinnelig leide familien et sommerhus like i nærheten, så omgivelsene hadde de allerede knyttet seg nært til.
– Men tanken på å flytte hit permanent, kom først da vi en kveld fikk komme på privatvisning hit, så man kan vel kalle det et rent impulskjøp, sier Marianne.
Om enn herskapelig: De tidligere eierne var et eldre ektepar, og eiendommen med den spektakulære beliggenheten var påbygget og pusset opp på 80-tallet, med utstrakt bruk av marmor og furu i skjønn forening. Det over 100 år gamle sveitserhuset var i tillegg ganske trekkfullt. Etter innflytting har Marianne og Erik revet samtlige innvendige vegger og isolert. Tre digre peiser ble revet og erstattet av en ny, samt en kakkelovn. Alle vinduer og dører er byttet, i likhet med gulvene. Både bad og kjøkken er også nye.
– Men vi flyttet først inn som det var, og bodde oss litt inn for å være sikre på å ta de riktige valgene før vi satte i gang med oppussingen, forteller Marianne. Og flaksen ville ingen ende ta, for skjebnen ville det slik at også nabohuset sto tomt og var til salgs, så familien fikk bo der mens det verste av renoveringsarbeidet pågikk.
– Likevel bodde vi en god stund med plastvegger, kjøleskap på kontoret og arbeidere utenfor soveromsdøren når vi våknet om morgenen. Det gikk bra, det også! Tor Arne, som la alle flisene for oss, ble nesten for et familiemedlem å regne, og var savnet til julemiddagen det året, ler Marianne. Snekkerarbeidet i huset er utført av firmaet Birkelund og Sommerstad.
Når man har interiør, farger, møbler og hjem som daglig levebrød, er det fort gjort å bli litt mettet og godt å slippe konstant utbedring av eget hjem. Siden inspirasjonen kommer rekende gratis til redaktøren, er det primært mennesker som inspirerer henne i hverdagen.
– Det er viktig for meg at jeg trives og kan senke skuldrene her hjemme, men det er først og fremst et hjem, et sted der vi alle skal bo og trives, både to- og firbente. Tåler ikke møblene en flekk eller to, vil jeg ikke ha dem i hjemmet mitt, sier hun.
Når det er sagt, Marianne har vent seg til familiens kjærlige mobbing og anklager om ryddemani.
– Hjemmet mitt må gi meg ro og harmoni, og for at jeg skal føle det må ting være på sin rette plass, sier hun.
At hjem er viktig for henne er også grunnen til at du akkurat nå holder Vakre Hjem i hånden. Redaktørjobben var det aldri noen som headhuntet Marianne til. Bladet ble nemlig til hjemme ved det samme kjøkkenbordet som du ser på bildene. Der satt Marianne og Erik en vårdag i 2004 og bestemte seg for å lage interiørblad.
– Ingen av oss hadde noen som helst peiling på bladbransjen, bortsett fra at Erik hadde vært med i designprosessen av noen magasiner. Men vi skulle bygge hus, og mens vi lette etter inspirasjon i norske magasiner så vi et stort behov, forteller Marianne.
Den franske landstilen, eller shabby chic, hadde begynt å ta av i Danmark, og var så vidt kommet til Norge, nærmere bestemt til Bolina på Stabekk. Marianne laget en sak om det, og skrev, litt usikker, siden ingen brukte uttrykket ennå, «Shabby Chic, den nye trenden» på forsiden.
– Ikke lenge etter sendte vi vår første utgave i trykken, betalt med kredittkort og med ferskt huslån ved siden av, sier Marianne.
Resten er historie. Shabby Chic har kommet og gått, men Vakre hjem fyller 17 år i år, og er blant Norges største interiørblader. Stilene har forandret seg, akkurat som redaktøren. Der Marianne tidligere var en typisk spontan interiørshopper, har hun med tiden og jobben blitt mer kresen.
– I dag skal det mer til for at jeg faller pladask for et møbel eller en gjenstand i en butikk og tar det med hjem. Jeg har en laaaang ønskeliste med ting jeg gjerne skulle fylt hjemmet mitt med, det er bare det at det jeg ønsker meg blir dyrere og dyrere for hvert år som går, ler hun.
Selv betegner hun seg som «en kameleon» når det kommer til interiørstil.
– Hadde det ikke vært så mye som taler mot det, kunne jeg skiftet stil ganske ofte. Jeg liker vakre og kule ting av god kvalitet, og innreder med en god blanding av alt fra vintage til moderne design, sier hun.
Det kan fort bli både et interiørblad og et gjennomført nydelig hjem av sånt.

2
Tapetet i stuen, Toile du Jupiter, er fra Zoffany. Eikegulvet er fra Fired Earth. Daybeden, lenestolen og det lille svarte bordet er alle fra Slettvoll. Putene i stolen og daybeden er fra Mitt Hjem.

B17R2678
Skinnsofaen og stolen fra Artwood var de første møblene Marianne kjøpte til huset. De har vært på nippet til å bli skiftet ut flere ganger, men nå elsker hun dem.

22
Kjøkkenet er fra Fired Earth og levert av ITA Design i Bygdøy Allé. Kjøkkenbordet er fra Antix. Stolene er fra Mitt Hjem AS.

29
Fireovnskomfyren er fra Aga, levert av ITA Design. Flisene med motiver fra Natural History Museum er fra Fired Earth/ITA Design. Alle hvitevarene er integrerte, og fra Miele. Vasken i porselen er nummerert, fra Shaws. Armaturen er fra Fired Earth.

27
Pavilion stolene fra danske &Tradition ble designet til Pavilion i Tivoli av Anderssen og Voll. Det er kjøpt hos Mitt Hjem as i Sandefjord. Terrakottagulvet er fra Fired Earth/ITA Design, i gjenvunnet terrakotta. – Her snakker vi gjenbruk på høyt nivå, og det fra gamle, franske herregårder!

32
Det franske landkjøkkenet er i modellen Bastide, som betyr herregård. Det er i massiv eik, og er tegnet at kjøkkenguruen Charlie Smallbone selv. Benkeplater og hyller er laget av en møbelsnekker. Vasken i porselen er nummerert, fra Shaws. Armaturen er fra Fired Earth.

25
Sofaen og lenestolen er fra Slettvoll. Bonjourlampen er fra Bxxlght.

34
Gjestebadet har fliser fra Fired Earth. Dusjen og armaturer er fra Tapwell. Dusjveggen er plassbygget. Det lille bordet er fra Lady Burk, det brune håndkleet er fra Hale Mercantile.

45
Soverommet er egentlig et barnerom, og ligger i den gamle delen av huset. Hovedsoverommet, med stor veranda og eiendommens beste utsikt over Vestfjorden mot Sandefjord, er nemlig opptatt – der huserer Tarjei på 17. Tapetet og gardinene er fra Gabbages & Roses. Sengetøyet er fra Dirty Linen.

17
Kontoret har skrivebord og hyller fra Montana. Sofaen er fra Ikea, men har fått nytt trekk fra Bemz. Putene er fra Mitt Hjem. Skallen er fra Love Warriors. Maleriet av Elisabeth Werp er Mariannes favorittgjenstand!

12
Men nå går ferden videre, huset er solgt og det er på tide med nye eventyr! Marianne og Erik har nettopp signert kontrakten på en leilighet ytterst på bryggekanten på vakre Husøy, med båtplass, store terrasser og nydelig utsikt over innseilingen til Tønsberg. Det er en tid for alt!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *