Vakre Hjem & Interiør

NORGES VAKRESTE OG MEST INSPIRERENDE INTERIØRMAGASIN

torsdag

3

mai 2018

0

COMMENTS

Sommer hele året

Posted in Inspirasjon

Ida_12

Det skal synes at det bor folk i et hjem, mener Ida. I huset var parken i Stavern har hun skapt et hjem som oser av solskinn og varme.

Tekst Mai Eckhoff Morseth Styling Rikke Bye Andersen Foto Filippa Tredal

Ida_2

HER BOR:

Ida Brandsæter Helgeland (40), ergoterapeut og interiørkonsulent og eier av butikkene Rått & Sanselig og Råsa, med mann og fire barn. I en enebolig på 360 kvadratmeter fra 1910, i Stavern sentrum. På Instagram: @raattogida @rattogsanselig

I sommerbyen Stavern ligger tre hvitmalte hus på rad med utsikt utover den gamle Pumpeparken. Hver dag hele barndommen gikk Ida Brandsæter Helgeland forbi og drømte om å eie et av dem.

– Vi bodde ti herlige år i Oslo, men da jeg ble gravid med eldstemann, begynte mannen min å snakke om eget hus, roligere hverdager og lukten av havet hver dag. Og ikke minst, om å finne parkeringsplass i egen gård, sier Ida.

Ida_27Skrivebordet i mahogny stammer fra barndomshjemmet til Idas mann. Hun har malt det sort «til hans store fortvilelse». Bildet av husets barn, riktignok før minstemann kom til, er malt av Staverns-kunstneren Jan Olav Forberg. Wegner-stol og lampe fra Rubn Lighting.

Da drømmen ble virkelighet og et av de vakre husene faktisk ble deres, valgte familien å totalrenovere før de flyttet inn. De utvidet med kjeller og fikk tre etasjer. Tak, vegger, vinduer og gulv ble byttet ut, med unntak av de runde, verneverdige vinduene. Dører og håndtak ble også bevart, for å holde på det originale preget. Den grundige jobben, som ble ferdig i 2013, gjør at familien ikke trenger å tenke på videre oppussing.

Ida_13

De to spanskestolene i naturskinn er designet av Børge Mogensen. – Dem sitter vi i hver kveld, og nesten hver eneste kveld forteller vi hverandre hvor gode de er å sitte i! Bordet er fra Snowdrops Copenhagen. Den sorte lampen er fra Flos. Teppet er egenimportert fra Marrakech og kjøpt hos Rått & Sanselig. Det sorte bordet er fra House Doctor. Taklampen er kjøpt på Illums Bolighus. Bilde av Bjørg Thorallsdottir. Lysestaker fra Skultuna og Linum. Gullampen heter Atollo og er fra Oluce. Fugl fra Vitra. Lysekroken (øverste bilde) kjøpte Ida i en antikvitetshandler i Fredrikstad for arvede penger da hun var 20. – Jeg tenkte at jeg skulle kjøpe en ting jeg kunne ha hele livet, og det kjøpet er jeg SÅ fornøyd med! Lampe har vært med meg alle steder jeg har bodd siden.

Huset har typisk skandinavisk preg, og fullt av smarte og moderne løsninger. Ida ønsket seg søppelsjakt fra tredje etasje og ned til vaskekjelleren, og fikk det, etter noen runder med byggmesteren. En vinimportør tegnet optimale vinhyller for lagringsvin, som de fikk en møbelsnekker til å lage. Det beste ved hjemmet deres er likevel lyset, sier Ida. Og de gamle dørene, de store rommene og synet av parken utenfor, som nærmest «kommer inn» i stua hver dag. Familien har gangavstand både til butikker og kafeer og til kyststien.

Ida_24Lyse flater, vakre Dinesen-gulv og små fargeklatter gjør at hjemmet virker luftig og sommerlig. Stilen sin beskriver Ida selv som personlig og leken, med en blanding av nytt og gammelt. Hun følger magefølelsen, sier hun. Sansen for å sette sammen vakre miljøer er til å leve av: Ida startet livsstilsbutikken Rått & Sanselig i Larvik i 2004. Her blandes stramt og lekent både på interiør- og klesfronten. I 2008 kom en egen butikk i Stavern til, og fikk navnet Råsa. På jobb i butikken hjelper Ida ofte folk med å finne en stil som passer for akkurat dem.

– Jeg er veldig opptatt av å få folk til å tenke selv. Vi skal ikke lage en ferdig pakke for folk. Det blir ikke personlig om man kjøper alt fra samme kjede. Jeg pleier alltid å spørre hva de har fra før, og hva de selv synes er fint, og så se etter hva som kan passe til det. Det er lett å kjøpe seg en stil, men det blir finere om man skaper sin egen!
Ida_30

Glasstuen har stoler og marmorbord fra Ox Denmarq. Det lille bordet er fra Hay. Teppet er egenimportert fra Marrakech, kjøpt hos Rått & Sanselig. Blomsterpotten og pleddet er arvegods.

Heller ikke i parkhuset i Stavern stammer alt fra butikken.

– Jeg elsker å plukke med meg ting fra reiser til ulike verdensdeler, og å blande gammelt med nytt. Det gjør at det blir koselig og personlig. Vi har også noen arvegjenstander som vi er veldig glad i, som den broderte sofaen, forteller Ida.

Både hun og mannen er interessert i interiør og design, og kjøper sjelden store ting til huset uten å være enige først. Det var mannen som først uttalte at han var lei av grått og hvitt, og drømte om flere fargeklatter i hjemmet. Slik havnet den rosa sofaen i stua, og interiøret i stuekroken er bygget opp rundt den.

Ida_40

Kjøkkenbordet er fra Muubs, stolene er Tolix. Teppet er egenimportert fra Marrakech og selges hos Rått & Sanselig. Bilder fra Playtype og Paper Collective.

Ida_44

Selv om Ida jobber med interiør, er hun bevisst på å ikke overmøblere. Alt trenger ikke stå framme til enhver tid, minner hun om.

– Vi trenger ikke så mange ting. Jeg har ikke flere lysestaker enn jeg faktisk bruker. Og jeg kjøper ikke så ofte store, nye ting. Små ting som en farget vase eller nye blomster kan forandre en stor helhet. Flytter man litt rundt på tingene sine, får man følelsen av noe nytt. Det trenger ikke koste mye penger. I hagen vår har vi faktisk blomster ni måneder i året om vi er litt flinke.

Et vakkert hjem er et hjem med sjel, varme og personlighet, mener Ida. Så får det heller synes at det leves et liv der.

– Hvert år inviterer vi til pølsefest siste lørdag før jul. Helt enkelt, men veldig morsomt. Vi er gjerne 40 stykker her. Den første festen etter innflyttingen i huset var helt rå. Endelig hadde folk plass til å danse! Gulvene fikk masse riper, og vi kjente at det var helt greit. Her skal vi bo, og det skal synes!
Ida_8

TV-stuen har svart tapet fra Mimou. Sofaen er fra Tine K Home, bordet fra House Doctor og teppet fra Snowdrops Copenhagen. På veggen henger String-hyller. Stolen kommer fra Skovshoved Møbelfabrik. Kronhjorten på veggen kjøpte Ida av en antikvitetshandler og fikk sendt i posten. Hun var ikke klar over at den var to meter høy, og sendte først mannen sin på sykkel for å hente den…

Ida_3

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *